SMILE - en mobil skulptur som et symbolsk portræt af Stasé Samuleviciené.

TIL DEN EUROPÆISKE KULTURHOVEDSTAD KAUNAS 2022 LAVET TIL ENGLEMUSEET LINKSMAKALNIS I KAUNAS-REGIONEN

En skulptur af Marit Benthe Norheim med indlagt musik af komponist Tonje T.S. Norheim

Siden september 2021 har min installation med titlen Rullende Engle, bestående af 15 skulpturelle mobile engle, (modelleret i beton over brugte skraldespande) opholdt sig i Linksmakalnis. De er blevet brugt af en nutidig cirkusgruppe, der har skubbet og trukket dem gennem Linksmakalnis og Kaunas by.

Ud over at bringe flokken af Rullende Engle, blev jeg også bedt om at skabe en engel specifikt til den lille by Linksmakalnis, som skulle blive der permanent.

“Linksmakalnis er en af ​​landsbyerne med en unik historie. Først en herregård ejet af en tysk familie, derefter en landsby kaldet Merry herregård. Linksmakalnis blev under den sovjetiske besættelse en lukket hemmelig militær by med mange radioantenner og russiske soldater. Efter de sovjetiske tropper trak sig tilbage i 1993, bosatte bosætterne sig her. I dag, i en by, der mangler en følelse af lokal identitet og en følelse af fællesskab, kaster historiens komplekse traumer stadig deres skygger."  *Citat fra invitationsbrevet fra Kaunas 2022 "Memory Office" programkurator dr. Daiva Citvarienė.

Skulpturen blev overrakt den 1. oktober i Linksmakalnis med taler af byens borgmester, tre repræsentanter fra Den Europæiske Kulturhovedstad Kaunas22, repræsentant fra Det Danske Kulturinstitut og kunstneren Marit Benthe Norheim. Der var også en overdragelsesforestilling af Džiugas Kunsmanas og Sigrid N. Ørntoft, akkompagneret af musikken til Smilets Engel og en koncert af lokale musikere.

I 1995 deltog jeg i en udstilling på Ciurlionis Museet i Kaunas, hvor jeg købte en brochure om den litauiske folkekunstner og børnebogsforfatter Stasė Samulevičienė. Denne kvinde modtog i 1977 "Smilets orden", som blev givet til mennesker, der havde vist stor medfølelse over for børn.
 

Jeg fandt hæftet om hende med titlen Smile – og besluttede, at denne lille by havde brug for den energi, som jeg fandt i historien om Samulevičienė. Englen til Linksmakalnis er derfor et symbolsk portræt af denne kvinde, hvor jeg har forsøgt at få et smil frem uden sentimentale eller skræmmende konnotationer.
Stasé Samulevičienė lavede små fluffy væsner, som også illustrerede hendes historier. Som et arrangement til åbningsceremonien havde jeg samlet brugte bamser fra Danmark og sat dem fast på mit kostume med sikkerhedsnåle. I min tale forklarede jeg tilhørerne, at disse skabninger havde mistet deres elskede, og inviterede dem til at vælge en fra min krop, hvis de lovede at give dem fornyet kærlighed – i Stasés og Smilets Engels ånd.

Musikken i skulpturen er lavet af komponisten Tonje T.S. Norheim. Her er hendes beskrivelse: “Komponisten til de 18 tidligere Rolling Angels; Geir Johnson døde tragisk og uventet sidste år, og jeg blev bedt om at påtage mig kompositionen til den nye tilføjelse til de 18 mobile skulpturer (musik installeret inde i skulpturen). Blandt forsøget på at fange skønheden og melankolien i Linksmakalnis under denne skulpturs smil, inkorporerede jeg mikroprøver af Geir Johnsons tidligere korværk (revet mere og mere fra hinanden, indtil mindre genkendes eller endda høres mod slutningen). Jeg havde også glæde af at efterligne hans elektronisk producerede engle-scapes (tidligere efterlignede insektlyde) ved hjælp af en klassisk 303, der understreger de mange anvendelser af et smil og sikker nysgerrighed i hendes udtryk. Angel Of Smiles vil blive permanent i Linksmakalnis i Kaunas-regionen, hvor hun vil blive flyttet til et nyt sted hver måned for at hjælpe hende med at fortsætte med at sprede sit eksistentielle smil til folk der."

”Skulpturen er lavet i Norheims ikoniske gargoyle-lignende design og af bæredygtige materialer.
Den kombinerede inspiration fra litauiske religiøse og folkloristiske kunsttraditioner samt fra minimalismen og seriøsiteten
forbundet med nordisk design og kunst. Således fremviser den nordisk kunst på en måde, der er meningsfuld for lokale litauiske traditioner”

*Citat fra Amalie Sørensen, på Det Danske Kulturinstitut.

BILLEDER FRA OVERLEVERINGEN AF "SMILE" TIL LINKSMAKALNIS DEN 1. OKTOBER 2022

Lyt til komposition til værket af komponist Tonje T.S. Norheim

Rolling Angel’s 2000 vs 2022

By composer for “The Angel Of Smiles”, Tonje T.S. Norheim / Mirrorship

"Amongst trying to capture the beauty and melancholy of Linksmakalnis under its smile, (the tragic history of the shadowed past; - of it being a Russian secret military base up until 1993, after starting as a German military mansion) I Incorporated micro samples of Geir Johnson’s previous choir work (torn apart more and more, until less is recognized or even heard towards the end). I also took pleasure in mimicking his electronically produced Angel-scapes (previously mimicking insect sounds) using a classic 303, emphasizing the multitudes of the uses of a smile and sure curiosity in her expression."

FÆRDIG SKULPTUR

PROCESS GALLERI

MODEL I 1:7

DE FØRSTE SKITSER

Uddrag fra idebeskrivelse til skulpturen SMILE

Linksmakalnis´ borgmesters kone opprettede for nogle år siden et lille Englemuseum i rådhuset, der befinder sig i den gamle militærforlægnings reception. Den italienske nycirkusdirektør Roberto Magro byggede videre på det at de irrationelle englevæsener fik en betydning i byen. Han involverede akrobater og lokalbefolkningen i at gøre englene synlige. Det var i denne anledning at mine skulpturer blev hentet ind. og er i Europæiske Kulturhovedstadens varetægt hele året og bruges i forskellige sammenhænge – indtil den nye engleskulptur ”Smile” ankommer i september for at blive en permanent del af museets samling og kan trilles rundt i byen nårsomhelst, mens resten af flokken kan rejse videre. 

 

Stasé Samuliviciené. (1906-1988) Hun ønskede at bringe smil og omsorg ind i en tung tid og blev tildelt Smilets Orden fra Polen, som også bl. a. Paven, Moder Theresa og Astrid Lindgren har modtaget. Hun fik æresbevisningen som kunstner, fordi hun arbejdede for det opbyggelige, på trods af tunge hændelser i eget liv og anderkendelse af livets sårbarhed.

Det er disse kvaliteter og karakteristika jeg ønsker at lægge ind i hendes symbolske portræt i engleskulpturen ”Smile” . Skulpuren skal have store vinger, hvor vingespidserne berører hovedet – den skal være både vild og kærlig, med et underfundigt smil, - en figur med mange facetter og mulighed for identificering – også uden at have kundskab til Stasé Samuleviciené. Skulpturen skal, ligesom de andre Rolling Angels, modelleres over brugte skraldespandsstativer, hvor der skabes et lydrum.

 

 

 

Projektet er støttet af: The Danish Cultural Institute in Estonia, Latvia and Lithuania